Gala => White Tie / Black Tie

White Tie

White Tie, een andere benaming is 'Cravete Blanch' of 'Groot Avondtoilet'. Deze dresscode wordt gehanteerd bij zeer formele gelegenheden in de avond, zoals openingsceremonies, gala’s in politieke kringen of andere exclusieve evenementen. Deze dresscode is overigens ook populair onder gala’s voor studentenverenigingen. White Tie houdt in dat de heren in een rokkostuum komen en de dames in een mouwloze enkellange avondjurk, gedragen met lange handschoenen en een open schoentje. Eventueel kan gekozen worden voor een kanten of tule mouwtje of voor een stola of kort jasje om de schouders te bedekken. Hierbij een klein tasje zonder hengsel, het liefst opgestoken haar en uitgesproken sieraden. Glam to the max ;)

 

Black Tie

Bij Black Tie komen de heren in een donkere smoking gedragen met een wit overhemd, (zwarte)vlinderstrik en zwarte lakschoenen. De dames dragen net als bij White Tie een lange avondjurk. Black Tie is echter net iets minder formeel en hier mag een korte, chique cocktailjurk eventueel een lange rok met een chique topje of jasje tegenwoordig ook. Echter: niet te kort en altijd classy en chique! Verder: mooie hakken, subtiele sieraden en een klein matching avondtasje of een clutch.

 

Jacquet

Jacquet is een dresscode die (zeldzaam) tijdens speciale gelegenheden (Prinsjesdag, Koninklijke bruiloften) wordt gehanteerd. Deze dresscode lijkt veel op de dresscode White Tie, het grootste verschil is dat jacquet alleen in de middag toegepast wordt. De naam van deze dresscode komt van de outfit die heren aantrekken: de jacquet. Deze wordt gedragen op een gestreepte pantalon. De dames dragen een chique jurk die minstens tot aan de knieën reikt. Handschoenen worden hierbij niet gedragen, een hoed hoeft niet maar wordt vaak wel gewaardeerd.

 

Tenue de Ville

De letterlijke vertaling voor deze dresscode is ‘stadskledij’. Over het algemeen is Tenue de Ville van toepassing op een nette gelegenheid die overdag plaatsvindt zoals recepties, ontvangsten of bijvoorbeeld een zakelijke informele gelegenheid. Voor de heren geldt hier geen strikte eis voor wat betreft de kleur van het pak. Dames dragen een jurk of een broekpak of mantelpak. Niet te bloot en altijd met een panty.

 

Cocktail

Deze dresscode geeft wat meer ruimte voor eigen interpretatie. Heren dragen een pak of smoking. De dames, de naam zegt het al: een cocktailjurk, maar een chique broekpak mag natuurlijk ook! Glitters, uitgesproken kleuren, alles mag; als het maar feestelijk en classy (!) is! 

 

Nog steeds onzeker wat te dragen? De uitnodiging geeft vaak al een first clue. Ook het evenement dat wordt bezocht kan wat houvast bieden. Probeer indien mogelijk bij andere genodigden te informeren wat zij dragen. Tot slot, in het algemeen geldt: liever overdressed dan underdressed.

LET THE PARTY BEGIN!!!